TermoLOGiK – Razvoj gradbenega sistema

TermoLOGiK je prvi ICF (Insulated Concrete Form) gradbeni sistem, ki je v celoti razvit v Sloveniji in se v Sloveniji tudi v celoti proizvaja.

Razvoj gradbenega sistema je plod dela ustanovitelja podjetja Arhem d.o.o.Alena Mladinova, ki je pionir na področju Slovenije pri gradnji objektov z ICF sistemi. Zaradi zahtevnosti statičnih parametrov, ki so posledica potresne ogroženosti področja je bila že v začetku želja zasnovati gradbeni sistem, ki bo fleksibilen in uporaben v vseh zahtevnostnih opcijah.

Začetek razvoja gradbenega sistema sega v leto 2010, ko so bile narejene prve simulacije in preigrane izvedbene opcije. Razvoj je trajal vse do leta 2012, ko so bili narejeni prvi elementi gradbenega sistema in se je začel tudi uraden postopek preverbe in certificiranja gradbenega sistema. Zaradi velikih izkušen z gradnjo in razdelanih simulacij je celoten sistem prestal vse potrebne teste v prvem poizkusu in pridobil Evropsko tehnično soglasje.

Zaradi želje po popolni fleksibilnosti je bil gradbeni sistem zasnovan tako, da omogoča različno debelino betonskega jedra in to na način, da se lahko distančniki prosto prilagodijo tudi na gradbišču, če je potrebno. S tem je dosežena popolna fleksibilnost in zagotovite kakršne koli izvedbe, ne glede na statično zahtevnost objekta. Sistem omogoča izvedbo betonskega jedra 5, 10 , 15, 20 in 25 cm.

Ker je bila osnovna želja Alena Mladinova, kot vodje razvoja in lastnika podjetja, narediti dovršeni sistem za pasivno gradnjo, gradbeni sistem TermoLOGiK vse komponente za izvedbo ovoja objekta popolnoma brez toplotnih mostov.

Gradbeni sistem TermoLOGiK lahko v grobem razdelimo na 6 debelin sten, ki jih omogoča pri vsaki debelini betonskega jedra.

Če povzamemo pri najbolj uporabljeni debelini konstrukcije – 15 cm so le te sledeče:

  • LOGiK 550 – debelina 55 cm, U vrednosti = 0,078 W/m2K
  • LOGiK 500 – debelina 50 cm, U vrednosti = 0,089 W/m2K
  • LOGiK 400 – debelina 40 cm, U vrednosti = 0,125 W/m2K
  • LOGiK 350 – debelina 35 cm, U vrednosti = 0,156 W/m2K
  • LOGiK 300 – debelina 30 cm, U vrednosti = 0,209 W/m2K
  • LOGiK 250 – debelina 25 cm, U vrednosti = 0,316 W/m2K

Zaradi vkomponirane želje po fleksibilnosti že v razvojni fazi sistema le ta omogoča popolno fleksibilnost saj so vse komponente in debeline med seboj kompatibilne, tako da se lahko objet izvede iz več različnih debelin betonskega jedra ali pa zunanje debeline izolacije. Ta lastnost se je izkazala kot velika prednost v projektivi in ob izvedbi saj je sistem popolnoma ne omejujoč.

Gradbeni sistem TermoLOGiK se uporablja v Sloveniji in tujini pri gradnji pasivnih in nizkoenergijskih objektov. Več o komponentah sistema, primerjavi z ostalimi sistemi gradnje si lahko preberete na strani, več o gradnji pa si lahko pogledate na strani PasivnaGradnja.si, ki se ukvarja z izvedbo pasivnih hiš.

Sistem je zaradi svoje zasnove zelo enostaven za izvedbo, še posebej, če je njegova uporaba upoštevana že v projektu. To vsekakor svetujemo in priporočamo podjetje Arhem.si zaradi svojih več kot 20 letnih izkušenj na področju projektiranja pasivnih hiš.

Kot edini na trgu ima TermoLOGiK vso potrebno podporno infrastrukturo, ki omogoča betoniranje celotne etaže objekta na enkrat, v celoti je tudi postavljena vsa horizontalna in vertikalna armatura, kar je, glede na našo potresno ogroženost, ključnega pomena.

Gradbeni sistem TermoLOGiK je na trgu popolnoma zaživel in s tem je uresničena izhodiščna želja Alena Mladinova, kot vodje razvoja in lastnika, da se ljudem ponudi dovršen gradbeni sistem in s tem enostavno izvedbo pasivnih hiš za optimalno ceno ob vrhunski izvedbi ovoja, ki je sistemsko rešena in zagotovljeno brez toplotnih mostov.