Kako je sestavljen ovoj vrhunske pasivne hiše?

Predstavljamo vam sestavo ovoja pasivna hiše, s katerim zagotovimo vse zahteve za dosego najboljšega energijskega razreda. Obodni zid je narejen z vrhunskim sistemom TermoLOGiK, ki so ga na podlagi dolgoletnih izkušenj in izobraževanj v pasivni gradnji razvili naši inženirji. Sistem izpolnjuje najvišje standarde pasivne gradnje, protipotresne, varnostne, okoljske in zdravstvene zahteve ter kriterije najvišjega notranjega ugodja.Pri izboru gradiv poleg ogljičnega odtisa vedno upoštevamo tudi potencial zakisljevanja okolja in rabo neobnovljivih virov energije v celotnem življenjskem ciklu proizvodov. Pri tem upoštevamo podatke tujih inštitucij.

Na spodnji shemi so posamezni elementi označeni s številko. S približanjem miške, se vam bo na posamezni številki pojavil opis dela ovoja pasivne hiše. Tako je sestavljen ovoj vrhunske pasivne hiše!

1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
1

Posebej razvit sistemski vložek v treh različnih dolžinah in posledično nosilnosti, za fiksiranje fasadnih elementov brez toplotnih mostov. Idealno za montažo žlebov, žaluzij, dekorativnih oblog,…

2

Vrhunsko izolirana preklada. Tak sistemski element omogoča skrito vgradnjo žaluzij in opcijsko tudi komarnika.

3

Sistemski element preklade, ki omogoča izvedbo preklad brez toplotnih mostov, poenostavi RAL montažo in zagotavlja zrakotesnost.

4

Troslojna zasteklitev

5

Sistemski element špalete, ki omogoča izvedbo brez toplotnih mostov, poenostavi RAL montažo in zagotavlja zrakotesnost.

6

Difuzno odprta stena

7

Zaščita poličnega zidu pred vdorom vode in vlage.

8

Instalacijska ravnina

9

Vrhunska negorljiva toplotna izolacija odporna na vodo, vlago in mehanske vplive.

10

Protipotresna armiranobetonska sredica

11

Sistemsko rešena izvedba cokla

12

Neprekinjena hidroizolacija

13

Podložni beton je podlaga za kvalitetno izvedbo hidroizolacije

14

Vrhunska nosilna toplotna izolacija iz penjenega stekla.

Glavne komponente ovoja pasivne hiše

Obodni zid – Gradbeni sistem TermoLOGiK

Vrhunski gradbeni sistem, ki z visoko stopnjo toplotne izolativnosti in zrakotesnosti zagotavlja visok nivo standarda pasivnih hiš. Poleg tega je povsem brez toplotnih mostov, ima vrhunsko protipotresno zanesljivost, je difuzno odprt, prijazen do okolja, ima zelo dobro zvočno in protipožatno zaščito ter še mnogo drugih vrhunskih lastnosti kvalitetnih hiš.

Izolacija pod temeljno ploščo – Penjeno steklo

Penjeno steklo je material narejen iz odpadnega stekla, ki ima visoke nosilne in izolacijske sposobnosti, zato je zelo primeren za vgradnjo pod temeljno ploščo. Vzdrži zelo visoke tlačne obremenitve, je potresno odporen in neobčutljiv na kemikalije s katerimi lahko pride v stik v zemlji, kar je izjemnega pomena, saj na ta način zagotavlja varnost celotnega objekta, ki stoji na njem. Omogoča tudi odvajanje strupenega radona iz temeljnih tal in je hkrati dober zvočni izolator.

Zasteklitev – Okna in vrata

Okna imajo pri pasivnih hišah dve zelo pomembni vlogi, saj kljub velikim steklenim površinam zmanjšujejo izgubo toplote in hkrati omogočajo pridobivanje sončne toplote. Pri tem je pomembna njihova južna orientacija, toplotna prhodnost okvirja ter toplotna prehodnost in prepustno sončnega sevanja stekla. Prava pasivna okna izpolnjujejo te zahteve in še mnoge druge, tudi trajnost, zrakotesna vloga, senčenje itd.

Streha s toplotno izolacijo

Skozi strešno toplotno izolacijo preide več toplote na enoto površine, kot skozi druge površine ovoja na hiši. Poleg tega je ta del najbolj pod vplivom poletne pripeke in pogosto (pri mansardah) tudi najbolj problematično mesto pri zagotaljanju zrakotesnosti, Zato je pomemben izbor in debelina strešne toplotne izolacije in način izvedbe zrakotesne ravnine.

Poleg naštetih glavnih komponent ovoja, je za pasivno hišo pomembnih še veliko drugih manjših sestavnih delov in detajlov, ki jim prav tako posvečamo veliko pozornosti, da dobi objekt popolno obliko. Vabljeni k nadaljnemu branju.

Hiše PasivnaGradnja.si vam s pomočjo premišljenega sistema TermoLOGiK zagotavljajo trajno zaščito pred vsemi zunanjimi in notranjimi vplivi. Vrhunska toplotna izolacija brez toplotnih mostov in prezračevanje z rekuperacijo trajno zagotavljajo izjemno nizke stroške ogrevanja in prijetno notranjo klimo, brez nastajanja kondenza, plesni in prepiha ter vedno kakovostnim zrakom.