V poletnem režimu se s hlajenjem armiranobetonske plošče učinkovito vzdržuje prijetno temperaturo notranjosti

V zimskem režimu se z ogrevanjem armiranobetonske plošče učinkovito vzdržuje toplo temperaturo notranjosti

Aktivacija betonskega jedra

Delovanje principa aktivacije betonskega jedra temelji na visoki sposobnosti toplotne akumulacije objekta. Ker je beton gradbeni material z daleč najvišjo sposobnostjo akumuliranja toplote, lahko trdimo, da se hiša pregreje (poleti) ali ohladi (pozimi), ko se ogreje oz. ohladi beton v konstrukciji hiše. Zato vemo, da so armiranobetonske plošče tiste na katere je treba vplivati, da se vzdržuje primerno temperaturo celotnega objekta in s tem osnovno lastnost toplotnega ugodja v notranjosti.

Pri termičnem aktiviranju betonskega jedra uporabljamo medetažne armiranobetonske plošče za direkten vpliv na temperaturo stabilnost objekta, še posebej na hlajenje. To je torej eden od enostavnih, učinkovitih in poceni načinov zagotavljanja notranjega ugodja pasivnih in nizkoenergijskih hiš. S tem pojmom zajamemo stropove in tla, ki zaradi masivnega betonskega jedra delujejo kot akumulatorji toplote. Pomembno funkcijo pri toplotni stabilnosti objekta ima namreč njegova sposobnost akumulacije toplote, kar zagotavlja le masivna gradnja. Od akumulacije toplote v konstrukciji hiše je odvisno, za koliko se bo notranjost ogrela oz. ohladila zaradi toplote, ki prehaja skozi površine sten, streh idr. V procesu hlajenja se toplotna energija iz prostora odvaja, v procesu gretja pa se toplotna energija v prostor dovaja. Na takšen način lahko učinkovito zmanjšamo porabo energije.

V zimskem času je z akumulacijo toplote betonska medetažna plošča zmogljiva oddajati toploto cca. 30W/m2. Pri montaži in polnjenju toplotnih prenosnikov je potrebno sistem napolniti z mešanico voda–glikol, da ne pride do okvare prenosnikov, saj se takih prenosnikov ne da več popraviti. Poleti, ko je ta princip najbolj potreben, po teh ceveh vodimo hladno vodo (najmanj 18 °C, da ne pride do kondenzacije) in hladimo ploščo. Na ta način preprečujemo, da se pregreje celoten objekt. Betonska medetažna plošča je na tak način zmogljiva zajemati toplote cca. 40W/m2.

Montaža fiksnih razdelilnikov in polaganje sekundarnih cevnih razvodov se lahko začne po odstranitvi opažev. Pri izdelavi sekundarne cevne mreže je potrebno posvetiti pozornost izbiri materialov cevi, sistemu vezave cevi in izolaciji. Materiali, ki se uporabljajo za izvedbo cevnih razvodov so lahko: jeklo, baker, nerjaveče jeklo, polipropilen, PVC itd. Cevovodi so največkrat dvocevni. Debelino izolacije je potrebno izračunati glede na temperaturo medija v cevovodu in okoliško temperaturo. Izolacija mora biti difuzijsko zaporna, saj se poleti uporablja hladna voda. Razdelilniki imajo vgrajene nastavljive merilnike pretoka za vsak prenosnik posebej, zato se morajo v poizkusnem obratovanju nastaviti na izračunane pretoke po posameznih prenosnikih.

Izdelava tega sistema je preprosta in poceni, saj se uporablja sistem, ki je namenjen tudi ogrevanju hiše. Princip je namreč enak talnemu gretju z uporabo toplotne črpalke, ki je sposobna tudi hladiti. Možnost zelo velike akumulacije toplote pozimi in hladu poleti vam daje odprte možnosti pri izbiri alternativnih virov ogrevanja in hlajenja, zato s temu ukrepi lahko občutno zmanjšamo izpuste toplogrednih plinov. Velika prednost akumulacije toplote hladu v betonskem jedru medetažne konstrukcije je tudi v samem učinku ogrevanja in hlajenja, saj poskrbi, da je glava hladna in noge tople, sploh v kombinaciji s talim gretjem. Pri hlajenju se hladni sloji zraka vedno spuščajo, kar je pri velikih površinah zelo ugodno.

PREDNOSTI SISTEMA:

  • Nizki investicijski in obratovalni stroški

  • Blago hlajenje brez pojava strujanja zraka v obliki prepiha

  • Ne vodi do sindroma bolnih stavb

  • Ustrezen temperaturni profil po prostoru

  • Hitra in enostavna montaža s pomočjo tovarniških modulov

  • Možno še dodatno znižati stroške, z uporabo TČ v območju cenejšega toka

Termično aktiviranje betonskega jedra predstavlja edini sistem, ki izpolnjuje vse zahteve uporabnikov po udobju, ravno tako pa se temperaturni profil po prostoru močno približa idealnemu. Brez dodatnih stroškov v konstrukciji dosežemo energetsko učinkovito hlajenje in gretje, poleg tega pa s takim načinom ustvarimo zdravo bivalno klimo z enakomernim raznosom toplote.

POLETNI REŽIM

V poletnem obdobju je v objektu potreba predvsem po hlajenju. Poletna pripeka lahko namreč dodobra pregreja objekte, predvsem tiste z zelo nizko sposobnostjo akumulacije. Tukaj se sistem aktivacije betonskega jedra izjemno dobro izkaže, saj se pri tem vpliva na samo jedro akumulacije hiše, to je armitanobetonsko ploščo. V cevni razvod v plošči se spelje vodo z nižjo temperaturo (minimalno 18°C) in tako hladi objekt kot celoto, hkrati pa ustvarja blag sevalni učinke na stropu. Ker ima beton zelo visoko akumulacijsko sposobnost, ima ta način zelo dolgotrajen učinek, hkrati pa tudi zelo visoko učinkovitost, zaradi zelo dobre sposobnosti prevajanja toplote betona.

ZIMSKI REŽIM

Pozimi je zaradi nizkih zunanjih temperatur objekt treba dogrevati. Pri tem je sistem aktivacije zelo koristen, saj lahko, podobno kot poleti, z dogrevanjem betonske plošče dosegamo, da se objekt ne more podhladiti. V cevni sistem se dovaja topla voda, tako kot pri talnem gretju, in posredno ogreva celoten objekt. Pri dobro zasnovanih objektih, lahko ta sistem nadomesti talno gretje in tako znatno zniža stropke ogrevanja. Hkrati pa ubije dve muhi na en mah, ko z enim samim sistemom omogoči poletno hlajenje in zimsko ogrevanje.

Translate »