Pasivna hiša je skupek najboljšega kar ponuja sodobna gradnja. Zagotavlja najvišje bivanjsko ugodje, najnižje obratovalne stroške in z izjemno nizkimi energetskimi potrebami pomaga ohranjati čisto okolje.

Pasivna hiša

Pasivna hiša se je uveljavila kot mednarodno priznan standard za energetsko učinkovito arhitekturo. Njen potencial ni bil prepoznan le v Nemčiji, kamor sega njen izvor, temveč je bilo na tisoče pasivnih hiš zgrajenih in se še gradijo širom Evrope, vse od Severne Amerike do Daljnega vzhoda. Razlog za ta uspeh je preprost: standard pasivne hiše je jasno definiran in je uporaben za vse stavbne tipe v vseh podnebnih pasovih. Ob vsem tem nudi še rešitev za trajnostno rabo naravnih virov. Raziskave so pokazale, da je poraba energije za ogrevanje in hlajenje v pasivnih hišah do 80 odstotkov manjša, kot pri ostalih konvencionalnih stavbah. Pasivna hiša ponudi realistično opcijo za stroškovno učinkovite stavbe, ki nudijo visoko raven notranjega udobja, medtem ko porabljajo zelo malo energije za ogrevanje in hlajenje. Ker cena energije sunkovito raste, naredi to pasivno hišo za varčno in zelo privlačno izbiro.

Pasivne hiše združijo neprimerljivo udobje z zelo nizko porabo energije. Kakovostna zasnova toplotnega ovoja brez toplotnih mostov, strokovno vgrajena visoko toplotno izolativna okna, visoka raven toplotne izolacije in prezračevanje z rekuperatorjem so ključni elementi, ki ločijo pasivno hišo od ostalih hiš.

Pri pasivni hiši je nujno skrbno in natančno načrtovanje ter izvedba. Taka pozornost v detajle poskrbi za minimalno energetsko zahtevo hiše: 10 čajnih svečk ali celo telesna toplota 4 ljudi lahko ohrani 20 m² prostorov pasivne hiše ogrete med zimo tudi v nadvse hladnih podnebjih. V realnosti pasivne hiše seveda niso ogrevane s čajnimi svečkami, ampak uporabljajo učinkovite ogrevalne sisteme in prezračevanje z rekuperacijo, ki poskrbi za visoko notranjo kvaliteto zraka. Pasivne hiše nudijo impresivno raven udobja tudi v poletnem času, zaradi česar je potreba po klimatskih napravah v večini podnebja zastarela in v ekstremnih primerih zelo nizka. Preprosto povedano, pasivne hiše potrebujejo zelo malo energije, potrebne za ogrevanje in hlajenje.

Standard pasivne hiše se lahko izvaja po vsem svetu in splošni pristop je vedno enak. Glede na lokalno podnebje se lastnosti posameznih komponent seveda spremenijo. V bolj vročih podnebjih je treba na primer posebno pozornost nameniti ukrepom pasivnega hlajenja, kot so senčenje in nočno prezračevanje, da se zagotovi udobje v vročih mesecih. Posamezne značilnosti katere koli pasivne hiše je treba optimizirati glede na lokalne razmere.

Energetska učinkovitost je temelj koncepta pasivne hiše. Le ta v enem letu porabi največ 1,5 litra olja ali 1,5 m³ zemeljskega plina (15 kWh) za ogrevanje vsakega kvadratnega metra bivalnega prostora. To lahko enačimo z več kot 90-odstotnim zmanjšanjem porabe energije za ogrevanje in hlajenje v primerjavi s porabo v tipično grajenih hišah. V primerjavi s konvencionalno novogradnjo, le-ta še vedno potrebuje 6 do 10 ali več litrov olja na leto za kvadratni meter bivalnega prostora. Seveda je to odvisno od kakovosti stavbe in tudi lokacije.

Naj vas prepričajo dejstva!

Pasivna hiša je več kot samo učinkovita, …

 • Toplotno ugodje

  Enako kot termovka ohranja pijačo na želeni temperaturi, tako tudi dobro izoliran toplotni ovoj pasivne hiše ohranja notranje bivalne prostore na prijetni temperaturi. Za pasivne hiše so značilne dosledne temperature na vseh notranjih površinah in stalni notranji klimatski pogoji brez temperaturnih nihanj ali prepihov – tako v hladnih zimskih mesecih kot v vročih poletnih obdobjih. Istočasno vrhunski prezračevalni sistem pasivne hiše nudi dovolj svežega zraka pri sobni temperaturi in omogoča visoko kakovost notranjega zraka.

 • Kvaliteten zrak

  Za kvaliteten in vedno svež zrak v hiši poskrbi rekuperator, ki iz prostorov odvaja slab zrak ter dovaja svežega, pri čemer ohranja njegovo toploto in vlažnost. Rekuperator poskrbi, da se za zrak v hiši v celoti zamenja vsaki dve uri pri čemer gibanja zraka ne občutimo. Za ustrezno vlago v prostoru poskrbi tudi difuzno odprta zidna konstrukcija in ometi, ki presežno vlago sprejemajo in ob znižani zračni vlažnosti ponovno vračajo v prostor.

 • Svetlobno ugodje

  Veliko toplotne energije pasivne hiše prejemajo skozi večje steklene površine, kar je njihova temeljna značilnost. Skozi dobro orientirana okna v prostor vstopa tudi narava sončna svetloba, ki je najbolj ugodna za človekovo zdravje, hkrati pa zmanjšuje porabo energije za umetno osvetljevanje. Zelo dobra lastnost velikih steklenih površin pa je tudi kvalitetna vizualna in fizična povezljivost notranjih prostorov z zunanjostjo in naravo.

 • Trajnost

  Z majhno uporabo energije na začetku, pasivna hiša pomaga ohraniti omejene vire, kot so plin in olje. Prav tako omogoča uporabo obnovljivih virov energije, kot sta veter in sončna energija: učinkovite stavbe lahko naredijo več z manj, kar pomeni, da obnovljivi viri, nameščeni na majhnih površinah, zadoščajo za ugodno pokritje preostalih potreb po energiji. Z dodajanjem obnovljivih virov energije ali brez njih, visoka energetska učinkovitost pasivne hiše radikalno zmanjša emisije CO2 v okolje. Tako pasivna hiša predstavlja pomemben prispevek k varstvu podnebja.

 • Inovativnost

  Pasivna hiša je sodoben gradbeni standard, ki odpira popolnoma nove perspektive arhitektom in inženirjem. Tudi nas je navdušil, tako da smo skupaj z našimi inženirji razvili gradbeni sistem TermoLOGiK, ki je specializiran za pasivno gradnjo.

 • Zanesljivost

  V zadnjih dveh desetletjih je bilo zgrajenih več deset tisoč pasivnih hiš, ki so se izjemno uporabljale. Tudi naša ekipa inženirjev je tako v Sloveniji kot tudi izven državnih meja, v Avstriji in v Nemčiji, gradila pasivne hiše s sistemom TermoLOGiK. Gradnja vseh hiš je bila strogo nadzorovana in testirana. Vsi rezultati so na visokem nivoju.

 • Dolgoročna vrednost

  Visoka raven toplotne izolacije, ki jo dobimo s sistemom TermoLOGiK, ovoj stavbe brez toplotnih mostov in učinkovita zrakotestnost so trije ključni vidiki, potrebni za doseganje učinkovitosti pasivne hiše. Le-ti imajo dodatno prednost: visokokakovostna gradbena fizika. To naredi življenjsko dobo konstrukcije trajno, kar je naravna lastnost pasivnih hiš.

 • Enostavnost

  Pasivne hiše ne potrebujejo navodil za uporabo. Nasprotno, ugodnosti, kot so prijetne temperature, notranje okolje brez prepiha in dovolj svežega zraka, izhajajo iz njihove zasnove in ni potrebno nobene zapletene tehnologije. V pasivni hiši je vgrajena prijaznost do uporabnika!

 • Kakovost

  Pasivne hiše so stavbe najvišje kakovosti. Naložbeni stroški so pogosto nekoliko višji, zaradi intenzivnejšega načrtovanja in vrhunskih sestavnih gradbenih elementov, vendar pa so glede na življenjsko dobo objekta, pasivne hiše najboljše med vsemi. Predvsem zaradi svojih izredno nizkih obratovalnih stroškov so bolj stroškovno učinkovite kot običajne konvencionalne stavbe.

Pasivne hiše so visokokakovostni izdelki s povečano stopnjo udobja, zmanjšanim tveganjem za konstrukcijsko škodo in zelo nizkimi stroški energije, kar povečuje vrednost nepremičnine.

Translate »